Som de flesta av er vet så är ju Ayla tillbaka hos mig från sin nuvarande ägare.
I maj är det 5 år sedan jag sålde Ayla.
 
När jag sålde Ayla så berättade jag ALLT.
Så som att jag och Ayla inte matchar varandra i dressyren ( att felet låg hos mig för att jag red henne dåligt p.g.a att hon var så energisk) och att den enda som under åren fått Ayla att gå avslappnad i dressyr är Rita Övergaard.
Sa också åt henne att om det var en dressyrhäst hon var ute efter så var Ayla kanske inte rätt häst.
 
Men Ayla skulle gå terrängturer som ledarhäst och tränas i klassisk ridning och det tycker alla hästar om fick jag som svar.
Berättade vidare att hoppning och terrängturer är Aylas favoriter och att hon älskar det,att Ida B hoppat och tävlat med henne både banhoppning och fälttävlan, vilka tränare jag och Ida ridit för, vilka tränare som ridit Ayla och deras omdöme om henne.
Berättade också om hur energisk hon var men också att hon alltid är reglerbar och att hon inte hittar på något dumt!
Att hon ALDRIG bockat,stegrat eller stuckit iväg, vilket hon aldrig gjort. Visst var hon energisk men aldrig dum!
 
Hanna Kivisaari hade under tiden jag ägde Ayla regelbundet masserat henne och kollat igenom henne.
Att Ayla inte varit sjuk en enda gång på de 6 år jag ägde henne.
Hon provred Ayla 2 gånger innan hon köpte henne.
Veterinärgranskningen gjorde hon själv och där var det heller inget att anmärka på.
De första 7 månaderna var allt frid och fröjd, sen kom det ett mail i slutet av december 2009 om att Ayla hade haft sandkolik och att hon måste ha ätit sand på Tavast vilket jag svarade att det har hon absolut aldrig gjort, för det hade hon inte!
Sen kom det om att de hade problem att hitta sadel som passade Ayla med påföljden att hon fått ont i ryggen. Slutligen hittade de en bomlös sadel som passade och hörde sen inget mera om det.
 
Åren gick och det kom sporadiska inlägg och mail att allt gick så bra med Ayla och hur fin och duktig hon var. 2012 hade Ayla blivit så illa sparkad av en annan häst i hagen att de fått plocka bort ett söndertrasat gaffelben på höger bak. Även det slutade lyckligt och Ayla återhämtade sig.
 
I slutet av september 2013 kom det en mail där den nuvarande ägaren skriver bland annat att hon misstänker att Ayla skulle ha en lös benbit i ryggen (uppe vid korset) p.g.a att hon börjat snubbla när hon nu rids "rätt".
Så hon undrade om jag visste någon som kunde ta Ayla som sällskapshäst. Jag svarade ju direkt att jag tar henne till Tavast!
(TACK Nilla för att du gav mig möjligheten!! ♥♥) 
 
 
Ägaren menade att skadan har funnits där sedan Ayla var ung och att jag inte har märkt att hon varit sjuk. Nu när hon då blivit riden rätt och masserad rätt så har benbiten kommit lös och gör att Ayla snubblar.
Att om benbiten far på fel plats kan det göra att Ayla blir förlamad.
Vidare skriver hon att Aylas energiska sätt genom åren inte berott på att hon är energisk utan att hon springer undan smärtan...
 
Summan av det är ju i stora drag då att jag inte kände min häst,red en sjuk häst ( vilket då också Pike Herd, Paavo Huttunen, Minna Lillvik,Pernilla M, Rita Ö & Sussu G gjort) utan att märka av att hon var sjuk , Maria Losvik och Hanna kollat och sett henne genom åren men inte märkt av att hon var sjuk.
 
Enda alternativet, förutom vila, skulle vara att föra Ayla till Hyvinge för en undersökning av ryggraden och det ville inte ägaren utsätta Ayla för, så den  7 oktober kom Ayla tillbaka till mig.
När de lastade ur henne ur transporten fick jag en smärre chock...
 
Ayla har ALDRIG under den tid jag ägde henne varit så tjock eller omusklad som hon var då. 
 
Jag har hela tiden fått känslan av att allt inte var som det berättades åt mig så jag bad Hanna komma och kolla igenom Ayla.
Hannas utlåtande var att Ayla saknade muskler,var fast i bogarna ,mer i vänster, och var styv och stel men någon smärta i ryggen hade hon inte.
 
Jag meddelade det vidare åt nuvarande ägaren och bad att få telefonnumret till behandlande veterinär (den veterinär som gett diagnosen "lös benbit i ryggen") så att Equterapeuten kunde ringa och konsultera vidare och höra vad det riktigt vad och var de hittat i Aylas rygg, kom då fram att hon inte hade blivit undersök utan att ägaren ringt en par veterinärer som gett henne idén om vad det kunde vara för fel då Ayla snubblade.
Vilken veterinär ger sådana idéer per telefon??
Vidare skrev hon att då Ayla i mitten av Augusti var till veterinär för vaccinering så kollades hennes ben och rörelsemönster p.g.a den gamla benbrottet hon haft och allt var då OK.
 
Eftersom jag är utbildad veterinärsassisten så vet jag ju lite,väldigt lite och långt ifrån allt, om sjukdomar och djur.
 
Givetvis har det ju gnagt i mig om det är så som ägaren säger, är det då rätt att gå ut och gå med Ayla,låta henne springa som en galning i hagen eller borde jag låta hon stå i sjukhage?
Hur bra är det att hon rullar sig,att hon självmant hoppar kavaletti hinder i manegen då hon är lös o.s.v ??
 
Nå summan av kardemumman så har jag nu haft en equiterapeut och två veterinärer(oberoende av varandra) ,den ena med egen klinik och även utbildad kiropraktor,att kolla Ayla.
 
Deras utlåtande är att Ayla absolut INTE har någon lös benbit i ryggen.
Aylas kors och bäcken är liksidigt,rör sig fint, ingen smärta i ryggen/svans.
Hästen är bara utan muskler (och för tjock), borde ridas ut på och bl.a rida markarbete med bommar så att hon får jobba upp muskulaturen i ryggen.
Ingen som helst chans att hästen har eller har haft lös benbit i ryggen sen ung.
Och att Ayla vore första hästen i världen som inte har symptom av att ha en lös benbit i ryggen för det är ju liksom en fraktur.
 
Mera sades det att hon absolut inte skulle gått att rida på och än mindre att hoppa med om hon har/har haft en sådan skada, de hästar som har en sådan skada märks det på direkt. Deras smärta är så pass allvarlig att det inte går att missa och hästen är sned.
 
Meddelade ägaren detta och fick då som svar att veterinären inte kan veta det utan att röntga Ayla och att de inte sett henne hur fint i skick hon var före.
Att Ayla var det bäst musklad vad hon någon gång varit under sin livstid när hon började snubbla.
 
Jag svarade då att hur som helst är detta veterinärernas utlåtande och de anser att Ayla INTE har eller någonsin har haft en fraktur i ryggen.
 
Min mening med detta inlägg är inte att vara elak eller dum , men vad som stört mig under hela tiden är att jag blivit tilltalad av ägaren som om jag inte vet något över huvud taget om Ayla (eller hästar i allmänhet för den delen) för att jag inte har samma sätt att se på saker som ägaren och hennes vänner.
 
Hittills har jag nickat och sagt "jo" och "ja" men till sist rann bägaren över.
 
Så HÄSTTJEJER vad tror ni??
Är er första tanke att hästen har en lös benbit i ryggen om den börjar snubbla??
Har veterinärerna eller ägaren rätt?